Logo ESG media

PARTENER
STRATEGIC

Acord pentru crearea unei Platforme unice de acces la informații financiare și de sustenabilitate

Facebook
LinkedIn

S-a ajuns la un acord provizoriu cu privire la crearea Platformei Europene Unice de Acces  („European Single Access Point” – ESAP)

UE este pe punctul de a crea o Platformă unică de acces la informațiile financiare publice și la informațiile legate de durabilitate privind societățile și produsele de investiții din UE. Negociatorii Consiliului și ai Parlamentului European au ajuns la un acord provizoriu cu privire la trei propuneri de creare a Platformei europene unice de acces (ESAP), care face parte din Planul de acțiune privind Uniunea piețelor de capital (CMU).

Accesul gratuit, ușor de utilizat, centralizat și digital la informațiile financiare și legate de sustenabilitate făcute publice de întreprinderile europene, inclusiv de întreprinderile mici, va facilita procesul de luare a deciziilor pentru o gamă largă de investitori.

ESAP nu impune întreprinderilor europene nicio cerință suplimentară de raportare a informațiilor. Acest lucru se datorează faptului că ESAP va oferi acces la informațiile care au fost deja făcute publice în aplicarea directivelor și regulamentelor europene relevante. Informațiile privind durabilitatea vor fi puse la dispoziție din timp în cadrul ESAP, sprijinind obiectivele Pactului verde european.

Conform acordului provizoriu, platforma ESAP va fi disponibilă începând cu vara anului 2027 și va fi introdusă treptat pentru a permite o punere în aplicare riguroasă. Pe baza unor etape coerente, această introducere treptată va asigura faptul că regulamentele și directivele europene vor intra, în conformitate cu prioritatea lor, în domeniul de aplicare al ESAP în termen de patru ani. Acest lucru garantează că există suficient timp pentru a defini și a pune în aplicare aspectele tehnice necesare ale proiectului. În acest timp, vor fi instituite și o evaluare periodică a funcționării ESAP și o clauză de revizuire care ar trebui să garanteze caracterul adecvat al platformei în raport cu nevoile utilizatorilor săi și cu eficiența sa tehnică.

Încă de la început (etapa 1), colegiuitorii au convenit că domeniul de aplicare ar trebui să includă informațiile furnizate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 236/2012 privind vânzarea în lipsă, cu Regulamentul (UE) 2017/1129 privind prospectul și cu Directiva 2004/109/CE privind transparența.

La șase luni după ce ESAP devine public (48 de luni de la intrarea în vigoare), va începe etapa 2. Domeniul de aplicare al etapei 2 va fi destul de amplu și va include, printre altele, informațiile furnizate în conformitate cu Regulamentul privind publicarea de informații privind finanțarea durabilă (SFDR), Regulamentul privind agențiile de rating de credit (ARC) și Regulamentul privind indicii de referință.

În cursul celei de a treia și ultime etape, la domeniul de aplicare se adaugă informații relevante care decurg din aproximativ 20 de acte legislative suplimentare, inclusiv Regulamentul privind cerințele de capital (CRR), Regulamentul privind piețele instrumentelor financiare (MiFIR) și Regulamentul privind obligațiunile verzi europene (EuGBR).

Acordul este provizoriu, întrucât nu a fost încă confirmat de Consiliu și de Parlament înainte de a putea fi adoptat în mod formal.

Facebook
LinkedIn

ROMANIAN ESG SUMMIT

ESG Media

CSR News

CSR Media

Cele mai recente

Te-ar putea interesa şi: