Banca Mondială a publicat Raportul The Hidden Wealth of Nations: The Economics of Groundwater in Times of Climate Change.
Raportul oferă noi date și dovezi care contribuie la o mai bună înțelegere a valorii apelor subterane, a costurilor unei gestionări necorespunzătoare și a oportunităților de valorificare a potențialului acestora.
Apele subterane reprezintă cea mai importantă resursă de apă dulce, dar lipsa unei analize sistematice a importanței sale economice a scăpat din atenția factorilor de decizie și a publicului larg, ceea ce amenință această resursă.
Raportul transmite mai mult mesaje cheie precum:
- Apele subterane reprezintă o sursă de asigurare a naturii, servind la protejarea securității alimentare, la reducerea sărăciei și la stimularea creșterii economice rezistente.
- Apele subterane pot amortiza șocurile climatice, reducând la aproape jumătate pierderile de randament agricol rezultate în urma secetei.
- Accesul la apele subterane îmbunătățește securitatea alimentară și reduce malnutriția infantilă.
- Apele subterane pot proteja orașele împotriva evenimentelor asemănătoare cu cele de
evenimente de tip ziua zero.
Apele subterane pot juca un rol esențial în adaptarea la schimbările climatice, dar numai dacă se iau măsuri pentru a le proteja.
- Apele subterane atenuează schimbările climatice prin susținerea unei game largi de ecosisteme dependente cu vegetație, lacuri și mlaștini care captează carbonul.
- Protejează comunitățile vulnerabile prin asigurarea accesului la apă dulce atunci când resursele de apă de suprafață sunt limitate.
- Pe măsură ce apele subterane se epuizează, societățile devin mai vulnerabile la șocurile climatice.
Apele subterane au fost subevaluate, supraexploatate și gestionate greșit.
- Gradul de utilizare a apelor subterane este foarte variabil între regiuni, unele țări fiind excesiv de dependente de această resursă, iar altele nu o folosesc suficient.
- În cele mai multe cazuri, apele subterane sunt subevaluate sau nu sunt evaluate deloc. Evaluarea beneficiilor sale este esențială pentru a gestiona utilizarea echitabilă a acestora.
- Nivelurile tot mai mari de epuizare reduc capacitatea de amortizare în fața temperaturilor mai ridicate și a precipitațiilor mai variabile asociate cu schimbările climatice.
- Epuizarea, degradarea și concurența pentru apele subterane amenință durabilitatea acestora, riscând să priveze generațiile viitoare de această resursă.
Apele subterane sunt o resursă colectivă care trebuie să fie evaluată în mod corespunzător și gestionată cu atenție pentru a aduce beneficii societății, economiei și mediului.
- Este nevoie de o acțiune politică la nivel înalt pentru a se asigura că costurile private și sociale ale utilizării apelor subterane sunt aliniate și că beneficiile pompării sunt evaluate în raport cu costurile de extracție asociate, precum și cu costurile impuse altor utilizatori de apă.
- O politică bine orientată și reformele în materie de subvenții, susținute de acțiuni integrate în toate sectoarele, pot garanta că extinderea energiei verzi și a investițiilor în agricultură nu duc la supraexploatarea, degradarea și gestionarea necorespunzătoare a resurselor de apă subterană și a ecosistemelor dependente.
- Relația dintre utilizatorii de ape subterane care împart această resursă comună ar trebui să fie gestionată cu atenție pentru o durabilitate pe termen lung.
Intregul Raport poate fi citit AICI