PARTENER
STRATEGIC

Comisia Europeana: Peste 31 milioane de angajați au fost sprijiniți prin programul SURE

Facebook
LinkedIn

Instrumentul SURE (Support to mitigate Unemployment Risks in an Emergency) al Comisiei Europene, creat in 2020, în valoare de aproape 100 de miliarde EUR, pentru a proteja locurile de muncă și veniturile afectate de pandemia de COVID-19, a sprijinit aproximativ 31,5 milioane de angajați și lucrători independenți, precum și peste 2,5 milioane de întreprinderi. SURE a încurajat într-un mod eficace statele membre să instituie scheme ample și ambițioase de șomaj tehnic și măsuri similare la nivel național, care le-au permis întreprinderilor să își păstreze angajații și competențele și au venit în sprijinul persoanelor care desfășoară o activitate independentă.

Raportul bianual final de astăzi, referitor la punerea în aplicare și impactul instrumentului SURE, arată că acesta a avut un rol crucial atât în atenuarea impactului pandemiei în 2020, cât și pentru accelerarea redresării economice în 2021, care s-a produs mai rapid decât în cazul crizelor anterioare. SURE, Instrumentul european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj într-o situație de urgență, ajuns la finalul misiunii sale pe 31 decembrie 2022.

În total, un număr de 19 state membre (și anume Belgia, Bulgaria, Cipru, Estonia, Grecia, Spania, Croația, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Letonia, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia și Cehia) au beneficiat de asistență financiară în valoare de 98,4 miliarde EUR, aproape de nivelul maxim al pachetului financiar al instrumentului SURE, de 100 de miliarde EUR. Această sumă a inclus, de asemenea, o asistență financiară suplimentară în valoare de 5 miliarde EUR, acordată unui număr de opt state membre în toamna anului 2022. Monitorizarea atentă a continuat în primele luni ale anului 2023 pentru a se garanta absorbția întregii asistențe financiare din cadrul SURE, fapt confirmat în momentul de față.

Pentru a finanța acest instrument, Comisia a emis obligațiuni cu impact social în numele UE, devenind cel mai mare emitent de obligațiuni cu impact social din lume.

Principalele constatări ale raportului sunt:

În 2020:

  • Măsurile naționale de sprijin au protejat în mod eficace aproximativ 1,5 milioane de persoane împotriva șomajului; noile simulări ilustrative furnizate în raport sugerează că schemele finanțate prin SURE au reprezentat cea mai mare parte a acestui impact.
  • SURE a sprijinit aproape o treime din totalul locurilor de muncă (aproximativ 31,5 milioane de angajați și lucrători independenți) și peste un sfert din întreprinderi (peste 2,5 milioane de firme) din cele 19 state membre beneficiare.
  • IMM-urile au fost principalii beneficiari ai sprijinului din partea SURE.
  • Sectoarele care au beneficiat cel mai mult de sprijin au fost serviciile în care contactele dintre oameni sunt frecvente (serviciile de cazare și alimentație publică, comerțul cu ridicata și cu amănuntul) și industria prelucrătoare.

În 2021:

  • SURE a continuat să protejeze locurile de muncă, în special în prima jumătate a anului 2021 când pandemia a continuat să aibă un impact negativ accentuat, și a sprijinit aproximativ 9 milioane de persoane (15 % din totalul locurilor de muncă) și peste 900 000 de firme (15 % dintre firme) din cele 15 state membre beneficiare care au utilizat SURE în 2021.

În 2022:

  • A avut loc în mod clar o eliminare treptată a măsurilor naționale de sprijin. În cele patru state membre care au prelungit măsurile până la începutul anului 2022, a fost furnizat un sprijin continuu în cadrul SURE pentru 350 000 de persoane și 40 000 de firme.

Până în prezent:

  • Au fost efectuate toate cheltuielile publice din cadrul SURE.
  • Aproape jumătate din cheltuielile totale au fost alocate schemelor de șomaj tehnic și aproape o treime au fost alocate unor măsuri similare pentru persoanele care desfășoară o activitate independentă. Schemele de subvenții salariale și alte măsuri similare au reprezentat 12 %, în timp ce restul de 5 % din fonduri au fost cheltuite pentru măsuri legate de sănătate, care au inclus măsuri preventive împotriva COVID-19, costuri suplimentare cu forța de muncă pentru recrutarea și sprijinirea lucrătorilor din domeniul sănătății, precum și achiziționarea de echipamente medicale și medicamente, inclusiv vaccinuri.
  • Statele membre au economisit aproximativ 9 miliarde de euro la plata dobânzilor prin utilizarea SURE, grație ratingului de credit ridicat al UE. Acest lucru se adaugă efectelor pozitive la nivel social și în materie de ocupare a forței de muncă.

Context

SURE a fost un element esențial al amplei strategii a UE pentru protecția locurilor de muncă și a lucrătorilor ca răspuns la pandemia de coronavirus. SURE a oferit sprijin financiar sub formă de împrumuturi acordate de UE statelor membre în condiții avantajoase pentru a finanța scheme naționale de șomaj tehnic și alte măsuri similare, în special pentru persoanele care desfășoară o activitate independentă, precum și măsuri legate de sănătate.

Comisia a propus Regulamentul SURE la 2 aprilie 2020, în contextul răspunsului inițial al UE la pandemie. El a fost adoptat de Consiliu la 19 mai 2020, ca un semnal puternic al solidarității europene, iar instrumentul a devenit disponibil la 22 septembrie 2020, după ce toate statele membre au semnat acorduri de garantare. Prima plată a avut loc la cinci săptămâni după data la care SURE a devenit disponibil.

Întreaga asistență financiară acordată în cadrul SURE a fost plătită și cheltuită și nu se mai poate acorda nicio altă asistență financiară. Prin urmare, cel de-al cincilea raport bianual publicat astăzi cu privire la SURE este și raportul final de monitorizare a instrumentului. Comisia va continua să monitorizeze rambursarea împrumuturilor până când toate împrumuturile restante vor fi plătite.

Comisia a emis obligațiuni cu impact social pentru a finanța instrumentul SURE și a utilizat veniturile astfel obținute pentru a acorda împrumuturi statelor membre beneficiare. Împrumuturile acordate în cadrul programului SURE au fost esențiale pentru a transforma UE într-un emitent la scară largă de tip suveran. Raportul referitor la SURE asigură în același timp raportarea relevantă în temeiul cadrului UE privind obligațiunile cu impact social. Informații suplimentare privind aceste obligațiuni, precum și o imagine de ansamblu atât a fondurilor colectate pentru fiecare emisiune, cât și a statelor membre beneficiare sunt disponibile online aici.

Facebook
LinkedIn

ROMANIAN ESG SUMMIT

ESG Media

CSR News

CSR Media

Cele mai recente

Te-ar putea interesa şi: