PARTENER
STRATEGIC

Comisia Europeană: Propunere de modificare a Standardelor de Raportare a Durabilității

Facebook
LinkedIn

Comisia Europeană a pus în dezbatere publică până pe 7 Iulie un Act delegat prin care se solicită feedback cu privire la noile propuneri de modificare a Standardelor Europene de Raportare privind Dezvoltarea Durabilă (ESRS), 

Propunerile Comisiei simplifică și mai mult obligațiile de raportare. În strategia sa pentru competitivitate pe termen lung, Comisia a subliniat  importanța unui sistem de reglementare care să asigure atingerea obiectivelor cu costuri minime, se arată în preambulul propunerilor Comisiei.

Mai precis, Comisia a făcut următoarele modificări la proiectele de standarde prezentate de EFRAG, cu scopul specific de a asigura proporționalitatea și a facilita aplicarea corectă a standardelor de către companii:

Materialitate: toate cerințele de informare vor face obiectul unei evaluări a relevanței, permițând efectiv companiilor să se concentreze asupra factorilor de sustenabilitate pe care îi consideră importanți pentru activitățile lor. Se preconizează că această măsură va duce la o reducere semnificativă a sarcinii pentru firme și contribuie la asigurarea proporționalității standardelor.

Introducerea treptată a anumitor cerințe:

În plus față de introducerea treptată propusă de EFRAG, Comisia a prevăzut o introducere progresivă suplimentară care va ajuta toate firmele și în special cele mai mici care fac obiectul raportării privind dezvoltarea durabilă  pentru prima dată, să aplice standardele în mod eficient.

Aceste etape suplimentare introduse de Comisie sunt:
– Firmele cu mai puțin de 750 de angajați pot omite: emisiile de gaze cu efect de seră din domeniul de aplicare 3 și cerințele de publicare specificate în standardul privind „propriile emisii de gaze cu efect de seră”; forța de muncă proprie” în primul an în care aplică standardele; obligația de publicare a informațiilor privind biodiversitatea și lanțul valoric, lucrătorii din cadrul lanțului de producție, comunitățile afectate, precum și consumatorii și utilizatorii finali, în primii doi ani ani în care aplică standardele.

– Toate companiile pot omite următoarele informații în primul an în care aplică standardele: efectele financiare anticipate în legătură cu alte aspecte decât cele climatice, de mediu (poluare, apă, biodiversitate și utilizarea resurselor); și anumite date legate de forța de muncă proprie (protecție socială, persoane persoanele cu handicap, bolile legate de sănătate la locul de muncă și echilibrul dintre viața profesională și cea privată).

Adoptarea voluntară a anumitor informații: proiectele de standarde prezentate de EFRAG au inclus deja multe informații voluntare. Comisia a convertit în continuare o serie de date cu caracter obligatoriu propuse de EFRAG în date cu caracter voluntar. Printre acestea se numără, de exemplu: planurile de tranziție privind biodiversitatea; anumiti indicatori privind „non-angajații”, dar și o explicație a motivelor pentru care întreprinderea poate considera că un anumit subiect de sustenabilitate nu este relevant.

Toate Propunerile Comisiei pot fi gasite AICI

Facebook
LinkedIn

VEZI CUM A FOST

ESG Media

ESG HUB

CSR News

CSR Media

Cele mai recente

Te-ar putea interesa şi: