Logo ESG media

PARTENER
STRATEGIC

Delgaz Grid a incheiat cu succes Proiectul 20HyGrid

Facebook
LinkedIn
  •  Toate aparatele testate au funcționat corespunzător cu amestec de 20% hidrogen și 80% gaze naturale, fără diferențe față de comportamentul în cazul utilizării gazelor naturale 100%;
  • Principalele componente ale rețelei de distribuție a gazelor naturale sunt deja pregătite pentru hidrogen;
  • Concentrația componentelor relevante ale gazelor de ardere poluante, monoxid de carbon și oxid de azot, a scăzut semnificativ;
  • Este nevoie cât mai curând de un cadru legislativ pentru dezvoltarea noului sector energetic al gazelor verzi;

 

Delgaz Grid a prezentat concluziile finale ale proiectului pilot „20HyGrid”, prin care a fost testată, atât în condiții de laborator, cât și în teren, fezabilitatea tehnică a alimentării locuințelor cu amestec de gaze naturale (80%) și hidrogen (20%) prin actuala infrastructură de gaze naturale, în scopul identificării unei soluții pentru decarbonizarea parțială a sectorului încălzirii.

Concluzia principală a proiectului, realizat în premieră în România, este că utilizarea amestecului în rețelele de distribuție, instalațiile și aparatele de utilizare existente la clienți, fără să fie necesară vreo modificare a acestora, este posibilă din punct de vedere tehnic și fără riscuri suplimentare în comparație cu utilizarea gazelor naturale.

Principalele componente ale rețelei existente de distribuție a gazelor naturale sunt deja pregătite pentru hidrogen. La presiuni mai mici de 16 bari nu există limitări fundamentale pentru alimentarea cu hidrogen din punct de vedere al etanșeității, materialelor și funcționalității elementelor de rețea.

Totodată, concentrația componentelor relevante ale gazelor de ardere, monoxid de carbon și oxid de azot, a scăzut semnificativ în comparație cu cea înregistrată pentru 100% gaze naturale. În cazul centralelor termice în condensare, concentrația de monoxid de carbon a scăzut cu valori cuprinse între 23-52%, respectiv cu valori cuprinse între 30-50% pentru concentrația oxizilor de azot, acestea fiind valori medii pentru toate centralele termice în condensare testate, la debite minime și maxime. În cazul centralelor termice clasice, fără condensare, valorile de reducere a noxelor sunt mai mici, având în vedere tehnologia de fabricație mai veche.

„Gazele verzi îmbunătățesc viața oamenilor, oferind un confort și mai bun pe termen lung deoarece protejează în același timp și mediul. Proiectul 20HyGrid arată că rețelele noastre de distribuție gaze naturale au un rol cheie pentru a transporta gazele verzi către industrie, gospodării și oriunde va fi nevoie. Trebuie să acționăm acum, împreună cu autoritățile și ceilalți jucători din piață, pentru a valorifica potențialul uriaș și toate avantajele specifice pe care le are România pentru a deveni un hub de hidrogen la nivel regional, un jucător relevant pe piață, întrunind condițiile pe tot lanțul valoric al noului vector energetic”, a declarat Volker Raffel, CEO E.ON România.

Aparatele testate, în număr de peste 260 – centrale termice în condensare și convenționale, convectoare, aparate de preparare a apei calde (APAC), aragaze, arzătoare din sobe de încălzit și gătit, au funcționat corespunzător, fără diferențe relevante din punct de vedere tehnic față de comportamentul în cazul utilizării gazelor naturale în ceea ce privește stabilitatea, zgomotul etc. S-au testat mai multe  modele de centrale termice în condensare (de la producători diferiți), care au funcționat fără probleme chiar și cu amestec de gaze naturale și volume mai mari de hidrogen în gaze naturale, respectiv 30 și 35%.

Toate arzătoarele atmosferice s-au comportat în mod similar la arderea cu gaze naturale și cu amestec, fără diferențe de aspect, stabilitate, uniformitate a flăcării, zgomot etc. și fără probleme tehnice de funcționare atât la debit minim, cât și maxim.

Delgaz Grid intenționează să demareze și alte proiecte pilot în acest sens, fiind necesară cât mai curând elaborarea cadrului legislativ corespunzător. Compania are în vedere realizarea mai multor proiecte pilot cu amestec de gaze naturale și hidrogen pe alte zone de interes, de exemplu alimentarea unor consumatori non-casnici, realizarea de proiecte pilot de injecție de biometan în sistemul de distribuție a gazelor naturale și dezvoltarea altor soluții de decarbonizare, cum ar fi reducerea emisiilor de metan, pompele de căldură cu gaze verzi.

O provocare pentru viitor va fi necesitatea de adaptare a rețelelor/instalațiilor de utilizare, dar mai ales a aparatelor de utilizare pentru 100% vol. H2, întrucât peste o pondere de 30% hidrogen în gazele naturale sunt necesare modificări ale aparatelor de utilizare existente, direct proporționale cu creșterea ponderii H2 în amestec. Prin urmare, peste acest procent nu se justifică ponderi intermediare de H2 între 30 și 100%, ci trecerea directă la 100% hidrogen. Pentru aceasta, dezvoltarea de noi tehnologii de construcție a arzătoarelor este o necesitate pentru următorul pas pe piața de încălzire.

Ce a presupus proiectul pilot „20HyGrid”

Delgaz Grid și-a asumat, în premieră în România, realizarea primului proiect care are ca obiectiv testarea încălzirii sustenabile a locuințelor pe baza unui amestec de gaze naturale (80%) și hidrogen (20%). Proiectul 20HyGrid s-a desfășurat în perioada noiembrie 2022-noiembrie 2023 și a demonstrat cu succes că, din punct de vedere tehnic, este posibilă și sigură adăugarea de hidrogen, în proporție de 20% din volum, în rețelele de distribuție și instalațiile de utilizare a gazelor naturale existente în România.

 În etapa 1, echipa de specialiști a companiei a testat majoritatea tipurilor de aparate existente, timp de mai multe săptămâni, într-un mediu controlat la Centrul de Instruire Profesională al companiei de la Mediaș. Au fost testate centrale termice, în prezența reprezentanților a șase producători (parteneri ai proiectului, care acoperă aproximativ 80% din piața din România), aragaze, convectoare, aparate de preparat apă caldă, arzătoare din sobe de gătit, încălzit etc. Au fost testate atât centrale termice existente, modele mai vechi, fără condensare, instalate înainte de 2015, precum și centrale în condensare, instalate în special după 2015, respectiv aparate de generație nouă, care sunt deja pregătite pentru amestec cu 20% hidrogen. Rezultatele au fost conform așteptărilor, toate aparatele funcționând fără nicio problemă cu amestec de gaze naturale (80%) și hidrogen (20%).

 În etapa 2-a, prima fază, după efectuarea verificărilor la instalațiile interioare de utilizare, a fost testată funcționarea la amestec a instalațiilor și aparatelor de utilizare în 100 de case ale clienților. După încheierea testelor cu amestec, instalațiile/aparatele de utilizare au fost retestate cu gaze naturale pentru a demonstra că, la revenirea pe gaze naturale, aparatele funcționează corespunzător, respectiv faptul că testarea cu amestecul de gaze naturale și 20% H2 nu le-a afectat funcționarea. În faza a doua, amestecul a fost injectat direct în rețeaua de distribuție (conducte și branșamente din polietilenă și oțel), dar și pe instalațiile/aparatele de utilizare ale clienților, testate anterior.

Rezultatele testelor efectuate la Dârlos (județul Sibiu), unde rețeaua de distribuție este din polietilenă, și la Gornești (județul Mureș), cu rețea de distribuție din oțel, au arătat faptul că potențialele impurități, umiditate, etc. din conducte nu au avut impact relevant asupra combustiei, comparativ cu testele realizate doar pe instalațiile de utilizare (fără rețea).

Totodată, aceste rezultate, corelate cu cele din poligonul de la Mediaș, respectiv de la laboratorul Universității Tehnice de Construcții București (unde s-au testat șase modele diferite de centrale termice în condensare cu 30% si 35 % H2, de la șase producători diferiți), demonstrează că hidrogenul, în amestec de 20% și chiar mai mult, poate fi folosit în deplină siguranță ca soluție pe termen mediu și lung pentru decarbonizarea parțială a încălzirii imobilelor din România, fără să fie necesare modificări ale rețelelor și  instalațiilor/aparatelor de utilizare ale clienților.

Printre promotorii și susținătorii proiectului 20HyGrid se numără: Ministerul Energiei, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, Comisia de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților din Parlamentul României, Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale a Senatului din Parlamentul României, Universitatea Tehnică de Construcții București, Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești, Asociația pentru Energia Hidrogenului și Asociația Energia Inteligentă.

Concluziile proiectului „20HyGrid” au fost puse la dispoziția instituțiilor abilitate și a altor părți interesate din România și vor contribui la elaborarea de legislație secundară/reglementări tehnice provizorii, urmate de reglementari permanente (norme tehnice, comerciale, metodologie de tarife, regulamente de autorizare persoane fizice și operatori economici etc.) în domeniul utilizării hidrogenului pe scară largă în România.

Facebook
LinkedIn

ROMANIAN ESG SUMMIT

ESG Media

CSR News

CSR Media

Cele mai recente

Te-ar putea interesa şi: