Logo ESG media

PARTENER
STRATEGIC

Economia circulară: Noi reguli pentru producerea și etichetarea telefoanelor mobile și a tabletelor

Facebook
LinkedIn

Comisia Europeană propune noi norme pentru a ajuta consumatorii să facă alegeri sustenabile atunci când achiziționează telefoane mobile sau tablete, în temeiul actualului regulament UE privind etichetarea energetică.

Această nouă propunere vine în aceeași zi cu aprobarea de către Parlamentul European și Consiliu a unor măsuri menite să facă aceste dispozitive mai eficiente din punct de vedere energetic, mai durabile și mai ușor de reparat.

În conformitate cu regulamentul privind etichetarea energetică propus smartphone-urile și tabletele introduse pe piața UE vor trebui să afișeze informații privind eficiența energetică, longevitatea bateriei, protecția împotriva prafului și a apei și rezistența la căderi accidentale. De asemenea, este pentru prima dată când un produs introdus pe piața UE va trebui să afișeze un scor de reparare. Acest lucru îi va ajuta pe consumatorii din UE să facă alegeri de cumpărare mai informate și mai durabile și va încuraja consumul durabil.

În plus, Regulamentul privind proiectarea ecologică, recent aprobat, stabilește cerințe minime pentru telefoanele mobile și pentru tabletele care sunt introduse pe piața UE, inclusiv:

  • Rezistența la căderi sau zgârieturi accidentale, protecția împotriva prafului și a apei și utilizarea unor baterii suficient de durabile. Bateriile trebuie să reziste la cel puțin 800 de cicluri de încărcare și descărcare, păstrând cel puțin 80% din capacitatea lor inițială.
  • Norme privind dezasamblarea și repararea, inclusiv obligația producătorilor de a pune la dispoziția reparatorilor piese de schimb esențiale în termen de 5-10 zile lucrătoare și până la 7 ani de la încetarea vânzărilor modelului de produs pe piața UE.
  • Disponibilitatea actualizărilor sistemului de operare pentru perioade mai lungi: cel puțin 5 ani de la introducerea pe piață a produsului.
  • Acces nediscriminatoriu pentru reparatorii profesioniști la orice software sau firmware necesar pentru înlocuire.

Etapele următoare

Aceste norme privind etichetarea energetică urmează să foe prezentate Parlamentului European și Consiliului pentru o perioadă de examinare de două luni, după care vor fi adoptate în mod oficial dacă nu există obiecții la text din partea colegislatorilor.

Pentru a alinia intrarea în vigoare a acestor două acte legislative referitoare la aceeași categorie de produse, publicarea lor în Jurnalul Oficial va avea loc în aceeași zi, după adoptarea normelor privind etichetarea energetică.

După intrarea lor în vigoare, ambele propuneri prevăd o perioadă de tranziție de 21 de luni înainte ca cerințele să devină aplicabile.

Facebook
LinkedIn

ROMANIAN ESG SUMMIT

ESG Media

CSR News

CSR Media

Cele mai recente

Te-ar putea interesa şi: