Agenția Internațională a Energiei (International Energy Agency – IEA) reunește săptămâna aceasta în Franța liderii mondiali din domeniul energiei și al climei pentru o reuniune ministerială majoră privind eficiența energetică, în contextul în care o nouă analiză a AIE arată că lumea trebuie să dubleze progresele în materie de eficiență până în 2030, ca parte a eforturilor de îmbunătățire a securității energetice și a accesibilității prețurilor, menținând în același timp obiectivul de limitare a încălzirii globale la 1,5 °C.
Cea de-a 8-a Conferință globală anuală a IEA privind eficiența energetică reunește la Versailles 700 de persoane din peste 80 de țări, inclusiv peste 30 de miniștri și 50 de directori executivi, pentru a aborda modalitățile de accelerare a îmbunătățirii eficienței energetice. Evenimentul este găzduit de ministrul francez al tranziției energetice, Agnès Pannier-Runacher, și de directorul executiv al AIE, Fatih Birol, și este organizat în parteneriat cu Schneider Electric.
Un raport special de informare publicat pentru Conferința mondială – Eficiența energetică: Deceniul de acțiune – subliniază faptul că accelerarea progresului anual în materie de eficiență energetică de la 2,2% în prezent la peste 4% anual până în 2030 ar duce la reduceri esențiale ale emisiilor de gaze cu efect de seră și, în același timp, ar crea locuri de muncă, ar extinde accesul la energie, ar reduce facturile la energie, ar diminua poluarea aerului și ar reduce dependența țărilor de importurile de combustibili fosili – printre alte beneficii sociale și economice.
Se preconizează că investițiile în eficiență energetică în 2023 vor atinge niveluri record, în ciuda unei încetiniri a creșterii de la an la an, deoarece costul ridicat al capitalului cântărește greu asupra potențialelor proiecte noi. Conform politicilor actuale preconizate și anunțate, se estimează că investițiile legate de eficiență vor crește cu încă 50%. Cu toate acestea, pentru ca progresul anual să se dubleze, investițiile în acest sector trebuie să crească de la 600 de miliarde USD în prezent la peste 1 800 de miliarde USD până în 2030.
Noul raport al IEA arată cum dublarea eforturilor de eficiență energetică poate avea, de asemenea, efecte pozitive în lanț pentru societate. În prezent, acest sector angajează zeci de milioane de persoane în întreaga lume. Cu o ambiție sporită, activitățile de eficiență energetică ar putea genera încă 12 milioane de locuri de muncă la nivel mondial până în 2030. Este important de menționat că o cerere de energie mai eficientă și mai redusă sprijină un progres mai rapid către accesul universal la energie modernă și la prețuri accesibile în economiile emergente și în curs de dezvoltare. Trecerea la o electrificare eficientă prin renunțarea treptată la arderea tradițională a biomasei, cum ar fi cărbunele și lemnul pentru încălzire și gătit, aduce, de asemenea, multiple beneficii în ceea ce privește îmbunătățirea calității aerului și a sănătății.
Pentru a continua să susțină o acțiune mai puternică în domeniul eficienței, IEA a dezvoltat și actualizat setul său de instrumente de politici pentru guverne. Setul de instrumente cuprinde două părți: Prima este formată din 10 principii strategice, bazate pe recomandările Comisiei mondiale pentru acțiuni urgente în domeniul eficienței energetice, care reunește învățămintele cheie din experiența mondială privind modul de maximizare a impactului tuturor politicilor și programelor de eficiență energetică. Cea de-a doua este un set de pachete de politici sectoriale care evidențiază politicile cheie disponibile pentru guverne și modul în care acestea pot fi integrate într-o suită coerentă și eficientă de politici și acțiuni pentru a obține câștiguri mai rapide și mai puternice în materie de eficiență. Setul de instrumente de politici 2023 include două noi pachete de politici privind gătitul curat și finanțarea, precum și actualizări ale pachetelor existente.
Raportul lansat de IEA poate fi citit AICI