EFRAG și GRI a publicat o declarație comună cu privire la nivelul ridicat de interoperabilitate atins între Standardele Europene de Raportare pentru Dezvoltare Durabilă (ESRS) și Standardele GRI. Acestea au prevenit necesitatea unei duble raportări din partea companiilor, rezultând astfel un sistem de raportare ușor de utilizat, fără o complexitate nejustificată.
În conformitate cu cerința formulată în CSRD de a adopta o dublă materialitate și de a ține cont de standardele existente, ESRS au adoptat aceeași definiție pentru materialitatea impactului ca GRI, valorificând astfel expertiza GRI.
„Eforturile depuse de echipele GRI și EFRAG pentru raportarea privind dezvoltarea durabilă vor preveni necesitatea unei duble raportări din partea companiilor, ceea ce va avea ca rezultat un sistem de raportare ușor de utilizat și fără o complexitate excesivă. Colaborarea noastră cu GRI dă roade și ne pregătim deja pentru următoarele provocări în domeniul raportării privind dezvoltarea durabilă.”, a declarat Hans Buysse, președintele Consiliului de administrație al EFRAG.
Persoanele care raportează deja în cadrul GRI vor fi bine pregătite să raporteze în conformitate cu ESRS. Entitățile care raportează în cadrul ESRS sunt considerate ca raportând cu referire la standardele GRI și, prin urmare, vor evita povara raportării multiple.
„Această relație productivă atinge acum o nouă etapă importantă prin această declarație privind interoperabilitatea între ESRS și standardele GRI. Ea confirmă alegerea noastră inițială de a coopera îndeaproape cu cei mai buni practicieni din domeniu în construirea unor standarde solide de raportare durabilă care să răspundă atât ambiției UE, cât și angajamentului nostru de a contribui la progresul global. Așteptăm cu nerăbdare să continuăm această cooperare fructuoasă, modelând în continuare viitorul raportării privind dezvoltarea durabilă”, a declarat Patrick de Cambourg, președintele Comitetului pentru raportarea privind dezvoltarea durabilă al EFRAG.