Logo ESG media

PARTENER
STRATEGIC

Eurobarometru: Majoritatea europenilor consideră că tranziția verde ar trebui să fie mai rapidă

Facebook
LinkedIn

Potrivit unui  sondaj Eurobarometru, majoritatea europenilor (93 %) consideră că schimbările climatice cu care se confruntă lumea sunt o problemă gravă. Peste jumătate cred că tranziția spre o economie verde ar trebui accelerată (58 %), în contextul creșterilor bruște ale prețurilor la energie și al îngrijorărilor legate de aprovizionarea cu gaze naturale după invadarea Ucrainei de către Rusia. Din perspectivă economică, 73 % dintre europeni sunt de acord că daunele cauzate de schimbările climatice implică costuri mult mai mari decât investițiile necesare pentru tranziția verde. Iar trei sferturi (75 %) dintre europeni sunt de acord că acțiunile climatice vor fi un motor al inovării.

Sprijin pentru reducerea emisiilor, pentru sursele de energie regenerabile și pentru eficiența energetică

Aproape 9 din 10 cetățeni ai UE (88 %) sunt de acord că emisiile de gaze cu efect de seră ar trebui reduse la minimum, iar celelalte tipuri de emisii ar trebui compensate, astfel încât UE să poată deveni neutră din punct de vedere climatic cel târziu în 2050. Aproape 9 din 10 europeni (87 %) consideră că este important ca UE să stabilească ținte ambițioase în ceea ce privește sporirea utilizării energiei din surse regenerabile, iar cam la fel de mulți (85 %) cred că este important ca UE să ia măsuri pentru îmbunătățirea eficienței energetice, de exemplu încurajând oamenii să-și izoleze locuințele, să-și instaleze panouri solare sau să-și cumpere automobile electrice. 7 din 10 cetățeni (70 %) cred că reducerea importurilor de combustibili fosili poate spori securitatea energetică și poate fi benefică din punct de vedere economic pentru UE.

Cetățenii sunt implicați, iau măsuri individuale și vor o reformă structurală

Marea majoritate a cetățenilor UE iau deja, la nivel individual, măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice (93 %) și fac în mod conștient alegeri sustenabile în viețile lor de zi cu zi. Întrebați cine trebuie să ia măsuri pentru a combate schimbările climatice, cetățenii au subliniat că sunt necesare alte reforme care să însoțească acțiunile individuale și au invocat în acest sens și responsabilitatea guvernelor naționale (56 %), a UE (56 %), a întreprinderilor și a industriei (53 %).

De asemenea, cetățenii europeni se simt amenințați de schimbările climatice în viețile lor de zi cu zi. În medie, peste o treime dintre europeni se simt expuși personal riscurilor și amenințărilor legate de mediu și de climă, iar în 7 state membre, mai ales din sudul Europei, dar și în Polonia și Ungaria, peste jumătate dintre cetățenii europeni au acest sentiment. 84 % dintre europeni sunt de acord că combaterea schimbărilor climatice și rezolvarea problemelor legate de mediu ar trebui să fie o prioritate pentru îmbunătățirea sănătății publice, iar 63 % dintre respondenți sunt de acord că pregătirea pentru impacturile schimbărilor climatice poate genera beneficii pentru cetățenii UE.

Context

La sondajul Eurobarometru special 538 privind schimbările climatice au participat 26 358 de cetățeni ai UE din diferite categorii sociale și demografice, din toate cele 27 de state membre ale UE. Sondajul s-a desfășurat în perioada 10 mai-15 iunie 2023. Toate interviurile au fost realizate față-în-față, fie cu prezență fizică în locuințele respondenților, fie prin interacțiune video de la distanță.

Rezultatele celui mai recent sondaj Eurobarometru standard din primăvara anului 2023, publicate recent, la 10 iulie, se potrivesc perfect cu rezultatele acestui sondaj dedicat schimbărilor climatice. Sondajul Eurobarometru standard a arătat că, într-o proporție covârșitoare, cetățenii UE continuă să sprijine tranziția energetică, cred că mediul și schimbările climatice sunt una dintre problemele importante cu care se confruntă UE și se așteaptă la investiții masive în sursele de energie regenerabile.

Pactul verde european este prioritatea absolută a Comisiei Europene. Va transforma UE într-o economie verde modernă, eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor și competitivă, în care nimeni și nicio regiune nu rămâne în urmă. Legea europeană a climei stabilește un obiectiv obligatoriu din punct de vedere juridic, de realizare a neutralității climatice cel târziu în 2050, și introduce obiectivul intermediar de reducere a emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55 % până în 2030 comparativ cu nivelurile din 1990, prin pachetul de propuneri legislative numit „Pregătiți pentru 55”. Acest pachet legislativ este într-un stadiu avansat al procesului de adoptare. De asemenea, progresele înregistrate recent în ceea ce privește Regulamentul privind refacerea naturii, Regulamentul privind defrișările și inițiativele referitoare la promovarea produselor sustenabile și la reducerea deșeurilor de ambalaje vor garanta că Uniunea Europeană va opri declinul biodiversității și va realiza tranziția spre o economie circulară.

Facebook
LinkedIn

ROMANIAN ESG SUMMIT

ESG Media

CSR News

CSR Media

Cele mai recente

Te-ar putea interesa şi: