Logo ESG media

PARTENER
STRATEGIC

Logo Kaufland, Implicarea face diferenta

GES: Tot mai multe companii din România vor o dublă verificare a conformării la legislația mediului

Facebook
LinkedIn

Anul 2024 este unul în care cerințele din partea autorităților sunt din ce în ce mai multe, iar posibilele sancțiuni pentru companiile din România care încalcă legislația mediului vor fi din ce în ce mai mari. Astfel, de teama vizitelor inopinante de la Garda de Mediu și a amenzilor, tot mai multe firme aleg fie să externalizeze raportările către autoritățile de mediu pentru o mai mare siguranță, fie solicită o dublă verificare a implementării legislației, avertizează Green Environment Support, una dintre principalele companii de consultanță de mediu din România.

În acest context, cererea pentru externalizarea acestor servicii a crescut cu 15% în ultimele 3 luni față de lunile anterioare, din ce în ce mai multe companii renunțând la opțiunea angajării unui specialist intern pentru a colabora cu o firmă specializată în soluții de mediu pentru o mai mare siguranță.

“Pe fondul schimbărilor legislative și a creșterii costurilor cu personalul, tot mai multe companii optează pentru externalizarea raportărilor către autoritățile de mediu  pentru a se conforma regulilor și a evita amenzile. Deși la începutul anului 2023 mulți agenți economici își angajau personal dedicat responsabilităților de mediu, trendul s-a schimbat rapid. În ultimele luni din 2023 și la început de 2024, observăm o creștere semnificativă a interesului pentru externalizarea acestei activități. Această schimbare este alimentată atât de complexitatea crescândă a cerințelor legislative, cât și de costurile ridicate asociate cu angajarea directă a personalului, mai mari cu până la 90% în anumite situații față de costul externalizării”, declară Daniela Dobre, CEO Green Environment Support.

Deși costurile pot varia în funcție de dimensiunea și complexitatea operațiunilor fiecărei companii, externalizarea rolului de responsabil de mediu devine din ce în ce mai atractivă pentru agenții economici din sectoarele industrie, retail și HoReCa.

Totodată, companiile mari sunt interesate de o dublă verificare a implementării corecte și a conformării cu legislația de mediu, optând, pe lângă expertiza echipei interne, pentru consultanță specializată de la firme din domeniu, pentru a evita amenzi care încep de la 40.000 de lei pentru un management defectuos al deșeurilor.

Facebook
LinkedIn

ROMANIAN ESG SUMMIT

ESG Media

CSR News

CSR Media

Cele mai recente

Te-ar putea interesa şi: