PARTENER
STRATEGIC

IAASB a aprobat standardul ISSA 5000: Un nou pas în auditarea sustenabilității

Facebook
LinkedIn

Biroul Internațional pentru Standarde de Audit și Asigurare (IAASB) a aprobat oficial Standardul Internațional pentru Asigurarea in materie de sustenabilitate 5000 (ISSA 5000).

Acesta reprezintă un moment important pentru comunitatea de audit și asigurare, având în vedere necesitatea unei abordări unificate și riguroase pentru verificarea informațiilor legate de sustenabilitate. Textul final al standardului este în curs de revizuire, iar publicarea oficială este așteptată în luna decembrie 2024. Materiale suport și ghiduri de aplicare sunt planificate pentru publicare în  ianuarie 2025, oferind astfel o bază solidă pentru implementarea acestui standard.

ISSA 5000 a fost creat pentru a oferi un cadru internațional care să asigure informațiile legate de sustenabilitate, fie că este vorba de o asigurare limitată sau de una rezonabilă. Standardul este bazat pe principii, ceea ce înseamnă că nu impune proceduri fixe, ci lasă loc pentru folosirea judecății profesionale în planificarea și desfășurarea procesului de asigurare. Acest lucru permite aplicarea sa într-o gamă largă de contexte, indiferent de sectorul de activitate sau complexitatea organizațiilor.

În context european, ISSA 5000 ar putea avea un impact semnificativ, mai ales că Asociațiile europene se așteaptă ca Comisia Europeană să adopte acest standard ca referință pentru raportarea de sustenabilitate în conformitate cu Directiva privind Raportarea Corporativă de Sustenabilitate (CSRD)

Conform prevederilor Directivei, până la 1 octombrie 2026, trebuie adoptat un standard de asigurare pentru obținerea asigurării limitate privind auditul rapoartelor de sustenabilitate. De asemenea, Comisia Europeană va analiza dacă este necesar să fie dezvoltat un standard și pentru asigurarea rezonabilă.

Până la publicarea ISSA 5000, în iunie 2024, Comitetul Organismelor Europene de Supraveghere a Auditului (CEAOB) a publicat propuneri de linii directoare pentru obținerea asigurării limitate în raportarea de sustenabilitate.  Aceste linii directoare au fost elaborate ca răspuns la solicitarea Comisiei Europene de a dezvolta orientări care să fie folosite temporar, până la stabilirea unor standarde internaționale ferme.

 

Facebook
LinkedIn

ROMANIAN ESG SUMMIT

ESG Media

CSR News

CSR Media

Cele mai recente

Te-ar putea interesa şi: