PARTENER
STRATEGIC

Interbrands Orbico: Interviu cu Gabriel Decu, Supply Director Interbrands Orbico Romania & Bulgaria

Facebook
LinkedIn

Interbrands Orbico, una dintre cele mai importante companii de distribuție a bunurilor de larg consum din țara noastră, a instalat de curând pe acoperișul depozitului principal de langa Bucuresti panouri fotovoltaice pentru a reduce consumul de energie electrică și pentru a trece în zona green a producătorilor de energie. De asemenea, compania derulează diverse acțiuni de protecție a mediului și de susținere a angajaților și partenerilor.
Interbrands Orbico face parte din Orbico Group, cel mai mare distribuitor european de top al multor mărci recunoscute. Grupul este prezent în 20 de țări și are o echipă de peste 8.000 de angajați.
Pentru a afla mai multe despre politica de sustenabilitate a companiei am stat de vorbă cu Gabriel Decu, Supply Director Interbrands Orbico Romania & Bulgaria (foto).



 

  1. Care sunt principalele inițiative ale Interbrands Orbico în direcția sustenabilității? Aveți planuri concrete pentru a atinge obiective specifice în ceea ce privește emisiile de carbon și reducerea deșeurilor?

Fiind preocupati de sustenabilitate si protejarea mediului inconjurator, in anul 2015 am luat decizia de a inlocui in 5 ani toate cele 550 de autoturisme diesel din flota noastra cu unele cu propulsie hibrida, obiectiv pe care l-am si indeplinit. Din anul 2021 utilizam in activitatea de vanzare doar autoturisme hibride, ceea ce inseamna emisii de CO2 reduse cu 30% pentru un rulaj de peste 12 milioane de km pe an. In aceeasi ordine de idei, as mai mentiona activitatea de reciclare 100% a ambalajelor si materialelor rezultate din activitatea noastra (peste 200 tone carton si hartie si peste 50 tone plastic pe care le introducem anual in ciclul de reciclare), activitate inceputa acum mai bine de 15 ani. Iar ca o realizare mai recenta, un proiect inceput anul trecut si care este programat sa fie pus in functiune in Octombrie 2023, este sistemul de panouri fotovoltaice instalat pe cladirea depozitului nostru principal de langa Bucuresti (Domnesti). Atat la nivelul companiei locale Interbrands Orbico, cat si la nivelul Grupului Orbico, am inceput recent implementarea unui sistem de masurare si raportare a emisiilor de gaze cu efect de sera (GHG) generate de activitatea noastra, pentru a intelege anvergura amprentei noastre de carbon si a stabili obiective clare si masurabile de reducere a acesteia in urmatorii ani.

  1. Ce a determinat Interbrands Orbico să investească în panouri fotovoltaice pentru reducerea consumului de energie electrică și pentru a deveni un producător de energie verde? Care sunt beneficiile pe termen lung pe care le anticipați de la această inițiativă?

Am luat decizia de a investi in acest sistem anul trecut, in contextul nou adoptatei Strategii de imbunatatire a scorului ESG al companiei noastre. Sistemul are o capacitate de 400 kWp si va produce anual 500 MWh de energie verde, acoperind peste 60% din consumul total al cladirii. Panourile se desfasoara pe o suprafata de 3,500 mp din acoperisul cladirii, fiind instalate pe o structura speciala, fara perforare, pentru a nu afecta membrana acoperisului. Planificarea, obtinerea ofertelor, selectarea furnizorului, negocierile cu proprietarul cladirii au fost de durata – aproape 1 an de la luarea deiciziei pana la inceputul lucrarilor; instalarea propriu-zisa si punerea in functiune s-au realizat in aproximativ 1 luna. In afara de contributia adusa in directia protejarii mediului inconjurator, proiectul de panouri fotovoltaice are si o ratiune economica – estimam ca vom recupera investitia in maximum 5 ani, ceea ce inseamna ca dupa aceasta perioada vom intra pe beneficiu net, adica intreaga energie produsa de sistemul fotovoltaic va fi cu adevarat gratuita – aproape 100.000 euro anual economie de cost (la pretul actual al energiei electrice).

  1. Cum a fost primită schimbarea parcului auto către vehicule aproape 100% electrice? Ce provocări ați întâmpinat în acest proces de tranziție și cum a influențat aceasta impactul companiei asupra mediului?

In prezent suntem intr-o faza intermediara pe drumul catre o flota de autoturisme 100% electrice, in sensul ca am optat pentru autovehicule cu propulsie hibrida (motor electric + motor termic pe benzina). Insa déjà de anul trecut am facut pasi concreti catre o flota electrica: am achizitionat doua autoturisme 100% electrice, pe care le folosim in teren, testandu-le capabilitatile si compatibilitatea cu activitatea noastra. Provocarile exista – de la pretul de achizitie, inca foarte mare fata de variantele conventionale, pana la infrastructura de incarcare insuficient dezvoltata si autonomia redusa care face masinile electrice incompatibile cu rutele zilnice lungi. Insa directia e clara si ne pregatim de pe acum pentru un viitor complet diferit.

  1. Cum implicați angajații și clienții în eforturile dvs. de sustenabilitate? Există programe sau inițiative specifice destinate sensibilizării și implicării lor în această direcție?

Be well Together este programul umbrela sub care derulam diverse programe interne pentru colegii nostri, menite sa ii faca sa constientizeze contributia pe care o putem avea fiecare pentru conservarea mediului. Participam la initiative de impadurire, organizam cursuri de conducere defensiva pentru reducerea consumului de combustibil – ca sa amintesc doar doua initiative recente. In ceea ce ii priveste pe clientii si partenerii nostri, am introdus in criteriile de selectie a furnizorilor componente din domeniul ESG, asa incat cei care dovedesc o preocupare reala in acest sens, cu rezultate concrete, sa primeasca sanse sporite de a fi selectati pentru a colabora cu noi. Pe de alta parte, la randul nostru participam la diverse licitatii cu serviciile pe care le oferim si observam ca se acorda o importanta sporita punctajelor obtinute in zona ESG.

  1. Cum a fost percepută abordarea durabilă de către partenerii de afaceri și clienți? Ați observat o creștere a interesului sau a cererii pentru produse și servicii sustenabile?

In mod evident, componenta sustenabilitatii este din ce in ce mai importanta in evaluarea performantei de catre partenerii de afaceri. Cerintele din zona ESG sunt din ce in ce mai multe, mai complexe, si cantaresc din ce in ce mai mult in evaluarile partenerilor de afaceri. Toate actiunile noastre in acest sens au in vedere noua realitate in care ne desfasuram activitatea – una in care grija fata de mediul inconjurator si actiunile concrete in acest sens conteaza din ce in ce mai mult.

  1. Cum vedeți viitorul sustenabilității în industria dumneavoastra și care sunt planurile de viitor în această direcție?

Pentru anul viitor ne-am propus sa testam livrarea catre clientii nostri de distributie folosind primele autoutilitare 100% electrice – suntem déjà in discutii avansate cu cativa producatori de van-uri electrice pentru a achizitiona primele unitati in 2024. De asemenea, in a doua jumatate a anului viitor am planificat extinderea sistemului de panouri fotovoltaice de la depozitul din Bucuresti, precum si instalarea de astfel de sisteme la depozitele regionale din Timisoara si Bacau. Nu in ultimul rand, avem in derulare proiecte pilot in domeniul reducerii materialelor folosite in activitatea de impachetare a produselor livrate catre clientii nostri: utilizarea de containere refolosibile, cu scopul de a reduce semnificativ consumul de cutii de carton de unica folosinta pe care le utilizam in prezent; sau investitia in echipamente automatizate de infoliere a paletilor expediati, care consuma cu pana la 40% mai putina folie de plastic.

Toate actiunile noastre prezente si viitoare au in vedere obiectivul de a fi cu un pas inainte in domeniul sustenabilitatii, de a atinge tinte si rezultate inainte ca acestea sa devina obligatorii. Este evident ca nu doar viitorul, ci chiar prezentul ne motiveaza (inainte de a ne obliga) sa actionam in acest sens.

Facebook
LinkedIn

ROMANIAN SUSTAINABILITY & CSR AWARDS

ROMANIAN ESG SUMMIT

ESG Media

ESG HUB

CSR News

CSR Media

Cele mai recente

Te-ar putea interesa şi: