Logo ESG media

PARTENER
STRATEGIC

Navigând prin Greenwashing: Cele mai întâlnite tipuri de practici înșelătoare

Facebook
LinkedIn

În lumea de astăzi, sensibilizată la problemele de mediu, companiile se simt presate să prezinte produse și servicii care sunt ecologice sau „verzi”.

Din păcate, unele dintre acestea pot cădea în capcana „greenwashing-ului” – practica de a face afirmații nereale sau exagerate despre cât de ecologice sunt produsele sau serviciile lor. Acest articol explorează diferitele tipuri de greenwashing și introduce terminologia cheie pentru a ajuta la identificarea și evitarea acestuia.

Tipuri de Greenwashing

1. Afirmatii Ambigue: Acestea sunt afirmații care sunt adevărate, dar care nu oferă suficiente detalii pentru a înțelege întreaga imagine. De exemplu, un produs poate fi etichetat ca „natural”, dar acest termen este vag și nu înseamnă neapărat că produsul este ecologic.

2. Irelevanta: Aici, o companie poate face o declarație adevărată, dar nesemnificativă. De exemplu, un produs poate fi promovat ca fiind „CFC-free”, ceea ce este adevărat pentru toate produsele, deoarece clorofluorocarburile sunt interzise de mai multe decenii.

3. Mai puțin rău: Aceasta implică etichetarea unui produs ca fiind „mai verde” decât este în realitate, prin compararea acestuia cu alte produse extrem de nesustenabile. De exemplu, un SUV poate fi promovat ca fiind „mai eficient din punct de vedere energetic” decât alte SUV-uri, dar acest lucru nu înseamnă că este un vehicul ecologic.

4. Fără dovezi: Acest tip de greenwashing include afirmațiile ecologice care nu pot fi verificate sau susținute de dovezi credibile.

5. Falsă etichetare: Acesta include afirmațiile false sau înșelătoare de pe etichetele produselor. Un produs poate avea un logo sau o etichetă „verde” care sugerează că este ecologic, chiar dacă nu este.

În încheiere, este esențial să fim informați și atenți  în fața practicilor de greenwashing. Cercetarea și înțelegerea terminologiei cheie ne pot ajuta să luăm decizii mai informate și să susținem companiile care sunt cu adevărat dedicate sustenabilității.

Facebook
LinkedIn

ROMANIAN ESG SUMMIT

ESG Media

CSR News

CSR Media

Cele mai recente

Te-ar putea interesa şi: