Logo ESG media

PARTENER
STRATEGIC

OMV PETROM: Tranziția către afaceri cu emisii reduse de carbon

Facebook
LinkedIn

Strategia de afaceri 2030 a OMV PETROM se concentrează pe tranziția către afaceri cu emisii reduse de carbon prin identificarea unor căi sustenabile de a satisface nevoile clienților în a oferi mai multă energie cu emisii mai mici.

Ambiția strategică a OMV Petrom pentru 2030 este de a fi lider în tranziția energetică în Europa de Sud-Est, valorificând oportunitățile de pe piețele emergente. Aspirația companiei este de a ajunge la operațiuni cu emisii Net Zero până în 2050, trei direcții cheie contribuind la acest obiectiv: decarbonizarea operațiunilor curente, extinderea afacerilor în domeniul gazelor cu emisii reduse de carbon și urmărirea oportunităților de afaceri cu emisii scăzute și zero de carbon. OMV Petrom se bazează pe expertiza și capabilitățile sale unice, fiind cel mai mare jucător integrat în domeniul energiei din Europa de Sud-Est, se arată în Raportul de Sustenabilitate al companiei.

Până în 2030, portofoliul companiei va fi extins pentru a include cinci noi activități de afaceri cu emisii reduse și zero emisii de carbon, împreună acestea vor totaliza investiții de 3,7 mld de euro, reprezentând aproximativ 35% din investițiile cumulate până în 2030 și vor contribui cu aproximativ 15% la totalul EBIT CCA excluzând elementele speciale în 2030.

Pentru a oferi clienților o gamă de opțiuni de energie cu emisii reduse de carbon, OMV Petrom a făcut deja pași importanți spre atingerea obiectivului său de a-și dezvolta portofoliul de produse cu emisii reduse și zero emisii de carbon.

Împreună cu Complexul Energetic Oltenia, OMV Petrom investește în producția de energie electrică din energie solară fotovoltaică (PV). Cele două companii intenționează să construiască patru parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de ~450 MW. Conform estimărilor actuale, parcurile fotovoltaice ar trebui să furnizeze energie electrică sistemului energetic național începând cu anul 2024. Investiția totală necesară pentru dezvoltarea celor patru parcuri fotovoltaice se ridică la peste 400 milioane de euro, din care aproximativ 70% este finanțată prin Fondul de modernizare.

Cu cele patru parcuri suplimentare în funcțiune, capacitatea instalată de energie solară a României crește cu aproximativ 30%.Obiectivul companiei  este de a pune în funcțiune peste 1 GW de energie regenerabilă până în 2030, inclusiv prin parteneriate.

În ceea ce privește mobilitatea sustenabilă, peste 100 de puncte de încărcare a vehiculelor electrice au fost instalate până la sfârșitul anului 2022 pentru a contribui la decarbonizarea transportului rutier.

Factorii de decizie politică susțin dezvoltarea electromobilității și vedem cum clienții sunt mai deschiși la alternative de mobilitate. Pentru anul 2030, obiectivul nostru este de a avea instalate peste 500 de puncte de alimentare cu combustibil alternativ. În rafinăria Petrobrazi, primul lot de combustibil sustenabil de aviație a fost fabricat prin coprocesarea uleiului de rapiță produs local. Astfel, Petrobrazi devine prima rafinărie certificată din România care produce combustibil durabil, pentru aviație (SAF).

Volumele SAF produse la rafinăria Petrobrazi pot contribui la reducerea emisiilor de CO2 generate de zborurile comerciale cu aproximativ 70% comparativ cu combustibilul convențional. OMV Petrom intenționează ca mai mult de 15% din producția totală de combustibil în 2030 să provină din biocombustibil, cu 150 kt/an de etanol celulozic din paie și 450 kt/an de combustibil durabil, pentru aviație și motorină din surse regenerabile.

La sfârșitul trimestrului 3 din 2022 am anunțat decizia finală de a investi 130 milioane de euro într-o nouă unitate de producție pentru compuși aromatici la rafinăria Petrobrazi. Instalația va funcționa la standarde moderne de operare cu impact redus asupra mediului și va dubla capacitatea de producție a compușilor aromatici la aproximativ 100 mii tone pe an, începând cu 2026.

În plus, în a doua jumătate a deceniului compania va intensifica investițiile pentru a profita de oportunitățile privind captarea, utilizarea și stocarea carbonului precum și producția hidrogenului, anticipându-se că acestea vor avea o contribuție semnificativă la decarbonizarea țării.
Pentru captarea, utilizarea și stocarea carbonului, OMV Petrom își propune să valorifice expertiza sa vastă în calitate de operator în explorare
și producție, fructificând totodată potențialul de stocare pe uscat (onshore) și pe mare (offshore) de pe teritoriul României. Am identificat prima oportunitate onshore pe care am putea-o dezvolta prin construirea pe baza activelor existente și a capacităților subterane.

OMV Petrom va testa o tehnologie inovatoare de captare și utilizare a carbonului la rafinăria Petrobrazi.

OMV Petrom este partener într-un proiect european ambițios ce abordează problema emisiilor de CO2 prin tehnologii de captare și conversie a carbonului. Pe o perioadă de cinci luni în 2024, compania va capta CO2 din gazele de ardere emise de unitatea de cogenerare, transformându-l apoi electrochimic într-un produs comercializabil.

Offshore, proiectul privind gazele naturale Neptun Deep, cu OMV Petrom – în calitate de operator, și Romgaz – în calitate de partener, progresează către decizia finală de investiție deoarece accentul pe securitatea energetică în Europa aduce o aliniere puternică din partea tuturor părților interesate pentru a avansa în ritm rapid.

Compania își propune să investească până la 2 miliarde de euro în proiect, iar resursele recuperabile estimate la aproximativ 50 mld m3 ar asigura o producție stabila de aproximativ 70 mii bep/zi, cantitate netă către OMV Petrom. Sub rezerva deciziei finale a investiției preconizate la jumătatea anului 2023, prima producție de gaze este așteptată aproximativ patru ani mai târziu.

Creșterea producției de gaze va sprijini eforturile țării de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră deoarece gazele pot înlocui cărbunele în generarea de energie electrică și pot permite integrarea capacităților de energie regenerabilă. Obiectivul este de a atinge o pondere de 70% a gazelor în 2030 în producția totală de hidrocarburi a companiei, reflectând rolul esențial al gazelor naturale drept combustibil de tranziție în mixul energetic din România, se arată în Raportul de Sustenabolitate al companiei.

Facebook
LinkedIn

ROMANIAN ESG SUMMIT

ESG Media

CSR News

CSR Media

Cele mai recente

Te-ar putea interesa şi: