Logo ESG media

PARTENER
STRATEGIC

Vodafone: Se preconizează o creștere puternică a dispozitivelor activate de Economy of Things (EoT)

Facebook
LinkedIn

Până la 3,3 miliarde de dispozitive conectate vor face comerț direct între ele până în 2030, potrivit unei cercetări realizate de consultantul în telecomunicații STL Partners, la solicitarea Vodafone.

De la doar 88 de milioane de dispozitive în 2024, raportul prezice o creștere puternică a dispozitivelor activate de Economy of Things (EoT), care pot face schimburi comerciale între ele în mod independent și în siguranță.

Cercetarea sugerează că EoT – o lume în care vehiculele, dispozitivele și mașinile pot interacționa și efectua tranzacții între ele prin intermediul unei platforme digitale sigure – va reprezenta peste 10% din piața globală a Internetului obiectelor (IoT), ceea ce reprezintă o rată de creștere anuală compusă (CAGR) de 68%.

Oportunități de afaceri

Vodafone a recunoscut această oportunitate pentru clienții săi de afaceri și a intrat pe piața EoT în 2022 cu Digital Asset Broker (DAB).

Întreprinderile din mai multe sectoare pot conecta instantaneu noi produse la platforma DAB, în loc să își construiască propriile sisteme complexe. Produsele și serviciile lor vor fi verificate instantaneu ca fiind demne de încredere și apoi li se va permite în mod automat să facă schimb și să tranzacționeze date și bani prin intermediul unor conexiuni sigure și criptate. De asemenea, consumatorii vor fi în siguranță, știind că au de-a face cu dispozitive verificate de o autoritate de încredere.

Printr-o cooperare mai strânsă la nivelul întregii industrii, EoT va permite monetizarea datelor generate de o rețea de dispozitive conectate participante care pot interacționa, comunica, tranzacționa și face tranzacții între ele în mai multe sisteme și medii. Potrivit STL Partners, aproximativ 75% din datele generate în prezent de dispozitivele IoT conectate nu pot fi partajate între diferite dispozitive și sisteme, ceea ce reprezintă o resursă imensă de valoare neexploatată, care nu a fost încă valorificată.

Vehiculele conectate și infrastructura inteligentă, cum ar fi punctele de încărcare a vehiculelor electrice (VE), senzorii de locuri de parcare și semafoarele, pot comunica și se pot coordona direct folosind EoT.

1,2 miliarde de dispozitive pentru rețele inteligente și 700 de milioane de dispozitive pentru lanțul de aprovizionare

Totodata, STL Partners estimează că vor exista peste 1,2 miliarde de echipamente de rețea inteligentă compatibile cu EoT până în 2030 (40% din totalul oportunităților prognozate), precum și 700 de milioane de dispozitive pentru lanțul de aprovizionare. În cazul rețelei inteligente, de exemplu, datele IoT pot fi analizate cu ajutorul inteligenței artificiale (AI) pentru a prezice creșterile bruște ale cererii de energie și pentru a vinde capacitatea de rezervă înapoi în rețea.

Rețeaua inteligentă și dispozitivele din lanțul de aprovizionare sunt doar câteva dintre cazurile de utilizare enumerate în raport. Altele includ panouri solare, semafoare, sisteme de inventariere și abonamente personalizate cu dispozitive de zi cu zi.

Facebook
LinkedIn

ROMANIAN ESG SUMMIT

ESG Media

CSR News

CSR Media

Cele mai recente

Te-ar putea interesa şi: